duminică, 15 martie 2009

Noua tura prin Cheile Dobrogei - 15 Martie 2009

Dupa ceva timp fara a pune mana pe stanca si doar pe prizele artificiale de la singurul panou din Constanta, care de altfel nu e cel mai reusit (mai ales ca majoritatea prizelor joaca), am ajuns in Cheile Dobrogei. A fost o tura scurta in care am fost eu (Felix), Marius, Adi Craciun si Radu oaie. Cei 2 din urma sunt la inceput, iar eu cu Marius incercam sa ii ajutam sa ii invatam ce putem (nu pot sa zic ca noi suntem experti dar avem mai multa experienta decat ei).
Am ajuns pe la 11 in Chei, ne-am stabilit ce trasee avem de gand sa facem si fara a sta prea mult pe ganduri dupa ce ne-am hotarat, am fugit sa intindem coarda. Am urcat deasupra Hornului Galben si am inceput sa cautam pitoanele, dupa cateva minute ne-am dezmeticit si le-am gasit. Erau deasupra unu alt traseu pe care nu aveam de gand sa il facem azi (putin mai dificil si frigul nu ajuta). Am facut un artificiu cu o bucata de coarda pentru a echilibra coarda noastra deasupra traseului ancorand-o intre un piton si 2 pomi destul de tapeni (noroc cu niste anouri si cateva carabe oteloaice).
Dupa ce am reusit sa punem coarda, ne-am coborat si am inceput sa ii dam. Eu am fost primul iar Marius m-a filat, asa ca pentru siguranta am facut o simulare de cadere de la 2m sa vedem daca coarda e bine ancorata. Bineinteles ca a tinut, dar better safe then dead. Am urcat de incalzire Hornul Galben, acesta fiind primul meu traseu in cariera de alpinism. E un traseu usurel cam de 20m intaltime, dar frumos. Dupa ce am urcat eu, a urmat Marius, apoi incepatorii: Radu si apoi Adi. Radu a urcat cam 6-7m din traseu si dupa aia a inceput sa isi piarda increderea in el si in echipament si a vrut sa coboare, asa ca Marius l-a coborat. Adi a avut probeleme ceva mai serioase din cauza unghiilor de la picioare care il deranjau in espadrilele mele (pana nu te arzi nu te inveti), asa ca nu a urcat nici el foarte mult, si-a ranit degetele si n-a mai incercat tura asta.
Dupa ce am urcat / incercat toti traseul, ne-am dus sa mutam coarda pe un alt traseu care e spituit de curand de catre Dragos. Un traseu frumos cu ceva provocari (inclusiv startul). Acum a fost randul lui Marius sa se urce primul asa ca zis si facut. Traseul incepe cu o bavareza, apoi se continua pe o fisura, o traversare si, daca faceti mansa, cu un horn. Marius a reusit sa ajunga pana la horn, iar din cauza frigului si oboselii a abandonat. Eu am fost ceva mai indraznet si am reusit sa trec si de acel horn si sa urc pana la 1/2m de caraba prin care trecea coarda. A fost un traseu solicitant si e indicat sa il faci de cel putin 2-3 ori inainte sa incerci cap de coarda. Dupa mine a incercat Radu dar n-a reusit prea multe, apoi a ma incercat Marius odata dar n-a avut acelasi succes ca prima data (biropatia isi spune cuvantul).
Dupa urcarile de pe al doilea traseu ne-am felicitat si am pornit in a strange echipamentul pentru a porni spre casa. A fost scurt (5 ore) dar frumos. Sper sa mai ajungem cat mai curand si vremea sa fie de partea noastra.
In incheiere vreau sa ii multumesc lui Dragos pentru alegerea traseului pe care l-a spituit. Keep up the good work!

Update: poze gasiti la adresa http://picasaweb.google.ro/craciun.ady/CheileDobrogei15032009