miercuri, 24 decembrie 2008

Mmmmm, espadrile!

Azi am renuntat la autostop pana la Bucuresti cu Catalin care ar fi mers imbracat in Mos Craciun ca sa merg la catarat. Mare sacrificiu. Cei care ma cunosc si imi stiu pasiunea pentru autostopul in sine inteleg.

Dar dupa ziua de azi nu il mai vad ca asa un mare sacrificiu. A fost o zi superba de decembrie, norii spargandu-se exact odata cu ajungerea noastra la stanca la 7:50- 8 AM. Iar la un moment dat temperatura s-a si dublat... de la un grad la doua. Si apoi s-a dublat iar pana dupa pranz cand ne cataram pe zapuseala mare de 4 grade.

Si desi am inceput cu stangul, Dragos fiind daramat dupa ce s-a luptat cu scaritele de la Speo Galati cu geaca groasa pe el si fara sa fi facut incalzire am gasit amandoi motivatie in frumusetea Cheilor Dobrogei si in faptul ca e posibil sa fi fost ultima zi de catarare pe stanca a noastra pe anul 2008. Eu cel putin sunt foarte entuziasmat pentru micile reusite pe care le-am avut amandoi si eu si Dragos azi inclusiv ciudatul urcat cap (Dragos) si secund (eu) de antrenament pe o singura lungime de coarda la IO.

Cel mai tare moment al zilei insa a fost sosirea celor doi ciobani care au intrat in vorba cu noi. Odata cu ei parea ca a venit si toata populatia de caini din satul Cheia. Iar cat timp le raspundeam noi la intrebari si ne pregateam de catarat un catel si-a facut de lucru cu o espadrila a lui Dragos pe care a carat-o deoparte si pe care, atunci cand l-am vazut noi, o rodea cu patos.Presupun ca daca Mos Craciun chiar este boulderist maine Dragos o sa gaseasca o pereche noua de espadrile 5.10 langa pat. Daca nu, inseamna ca totul a fost o minciuna si Mos Craciun e boulangiu. Dar tot as mai merge la un boulder cu impostorul care se da drept el pana la anul nou! Dragos insa pleaca si nu o sa mai avem masina. Are Mosu' sanie?

Spiritul Craciunului pentru cataratori.

In spiritul Craciunului ma pregatesc pentru iesirea de azi (acum fiind 1AM iar plecarea la 7Am) in Cheile Dobrogei. Imi si imaginez deja. Acolo Mos Craciun cu renii lui au asigurat deja niste manse de pe dupa niste brazi imbodobiti cu ornamente sclipitoare made in China. Porcul casapit, injunghiat si sfartecat gata preparat care joaca rolul de gel proteic, mancarea de baza a sportivilor romani fruntasi cat si bauturile sfintite cu electroliti in special vinul si spirtoasele sunt la discretie pe o masa de Craciun (adusa special de Mosu' de la Ikeea care e in drum) la care au acces doar cataratorii buni consumatori care pot dovedi prin cel putin o chitanta ca iubesc si sunt iubiti. Nu am nici o chitanta, nici o factura sunt un om fara suflet deci mananc din mancarea de acasa.

Mos Craciun si asociatii lui rumegatori par cam amatori iar paramele cu care au asigurat sigur nu au certificat UIAA. Iar de cand am vazut reportajul asta si am citit cum sta situatia la romani mi-e teama sa ma asigur de brazi; daca imi taie cineva asigurarea cat timp sunt pe traseu? Hai ca poate sunt eu prea extrem si nu ar face asta cineva pentru profit dar daca stai sa te gandesti multa lume chiar face asta taind din resursele noastre ale tuturor, din producatorii de oxigen care sustin viata, din brazi.Cititi reportajul indiferent de antipatiile pe care le aveti pentru ProTv si priviti filmuletul. Chiar daca acum e prea tarziu si imaginile din 2007 se vor repeta si in 2008, pentru 2009, pentru noul an am alte asteptari de la cataratorii si oamenii de munte romani. Daca ei care vad cu ochii lor situatia din munti se schimba mie imi e de ajuns.

Cu sau fara brad, cu sau fara mancarurile traditionale, cu sau fara familie in preajma va invit sa reflectam sincer la expresia "Craciun Fericit!" si ce inseamna ea pentru noi TOTI.